Bejelentkezés gasztroenterológiai szakrendelésre
Elfogadom, hogy nevem, telefonszámom és email címem megadása a kapcsolatfelvételt szolgálja, azt a Granmed Rendelő illetékesén kívül más nem láthatja, harmadik félnek ki nem adható

Kapszulás endoszkópia

A Kapszulás Endoszkópia rövid története

Hosszú kutató-fejlesztő munka előzte meg annak a közleménynek a megjelenését, mely 2000-ben a Nature című folyóiratban jelent meg. Ebben a szerzők (P. Swain vezetésével) egy olyan új módszert mutattak be, ahol miniatűr kamera segítségével lehetőség nyílik a betegek teljes vékonybelének átvizsgálására. A kapszulás endoszkópia jelentőségét fokozta, hogy ezidáig a vékonybél (melynek teljes hossza esetenként a 6 métert is elérheti) endoszkópos vizsgálata gyakorlatilag nem volt kivitelezhető. A kapszulás módszer sikerességét az azóta eltelt 8 évben eladott többszázezer kapszula bizonyítja, az elmúlt időszakban pedig számos további fejlesztés történt, mely a diagnosztikai pontosságot tovább fokozta, a visszaolvasás és leletkészítés időtartamát lerövidítette, a képalkotást javította. Szintén ezen fejlesztések eredménye a nyelőcsövet valamint a vastagbelet vizsgáló kapszulák megjelenése is.

Hazánkban az első vizsgálatokat a győri munkacsoport végezte Rácz István Professzor Úr vezetésével, és ehhez hamarosan csatlakozott az esztergomi kórház lelkes csapata is. Esztergomban napjainkig közel 300 vékonybél, és mintegy 25 vastagbél vizsgálatot végeztünk kapszulás módszerrel. ( a vastagbél kapszula hazai bemutatkozása 2008 februárjában volt, Esztergomban)

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a kapszulás vizsgálatot egyelőre nem finanszírozza, ami - figyelembe véve az egyszerhasználatos kapszula magas árát - behatárolja az elvégezhető vizsgálatok számát. A finanszírozásra vonatkozó tárgyalások folyamatban vannak.

Technikai információk

A vizsgálóegység egy 8 ponton a vizsgálandó személy hasára rögzítendő antennából, az ehhez csatlakoztatott adatrögzítő dobozból és a lenyelendő kapszulából áll. A vizsgálat befejeztével az adatrögzítő dobozból a ez elkészült mintegy 50 ezer képet számítógépre mentjük, és egy speciális szoftver segítségével kielemezzük.

A vizsgálat menete, kizárási feltételek, előkészítés

A vizsgálat fájdalommentes. A kapszula működési ideje 8-10 óra, a vizsgálat végét a kapszula telepének kimerülése jelenti. A kapszula 10-72 órán belül a széklettel távozik a szervezetből.

Kapszulás vizsgálatot gyakorlatilag bárkinél lehetséges végezni, kivételt képeznek a csecsemők, a pacemakert (elektromos szívritmus-szabályozót) viselők, és az igazolt bélrendszeri szűkületben szenvedő betegek.

A vizsgálat során bizonyos előkészületekre van szükség, melyeket meghatározott protokoll alapján kell elvégezni. Az eredményes vizsgálat alapfeltétele az előírt diéta és béltisztítás pontos betartása. A vékony- és vastagbél vizsgálat előkészítése különbözik egymástól, melyekről alább olvashat.
A mobiltelefon használata a vizsgálat ideje alatt megengedett.

Előkészítés vékonybél vizsgálat esetén:
A vizsgálatot megelőző napon tiszta folyadék diéta ( lehetőség szerint víz fogyasztás) az előírt. Mindennemű darabos étel fogyasztása rontja a vizsgálat sikerességét, ezért ez nem megengedett. Este bizonyos esetekben hashajtó folyadék adását javasoljuk.

A vizsgálat napján 0 órától teljes koplalást írunk elő. A kapszula lenyelése reggel 8-10 óra között történik, a lenyelést követően 4-5 óra múlva szabad kevés folyadékot (lehetőség szerint ismét tiszta víz) fogyasztani. A vizsgálat végét a kapszula kimerülése jelzi.

Előkészítés vastagbél vizsgálat esetén:
Ennél a vizsgálatnál az előkészítés már két nappal a vizsgálati napot megelőzően megkezdődik. Erre a napra rostmentes diétát írunk elő a vizsgálandó személy számára, ami nem jelent teljes folyadék diétát, de a rostos ételek-italok fogyasztását kerülni kell.

A vizsgálatot megelőző napon már csak folyadék fogyasztása megengedett, tanácsos tiszta, szénsavmentes víz fogyasztása a vizsgálat sikerének érdekében. Ezen a napon, késő délután-este bélmosó folyadék elfogyasztását írjuk elő, általában 3 liter ilyen folyadékot kell meginni 2 óra alatt, emellett bőséges vízfogyasztás javasolt egész éjjel.

A vizsgálat hajnalán ismételten 2 liter bélmosó folyadékot kell fogyasztani, és az ez által okozott hasmenés lezajlása után kezdhető meg a vizsgálat.

A vastagbél vizsgálat sajátossága még az is, hogy itt nem csak a vizsgálatot megelőzően, de egy vagy két ízben közben is alkalmazunk hashajtást, elősegítve a kapszula vastagbélbe juttatását, illetve folyadékfilm kialakulását a vastagbél-nyálkahártyán.

A vizsgálat végét itt is a kapszula kimerülése jelenti.

A vizsgálat kiértékelése csendet, nyugalmat, koncentrációt és nem utolsó sorban sok időt igényel, ezért a lelet elkészítésének ideje mindig megbeszélés tárgyát képezi.

Bejelentkezés gasztroenterológiai szakrendelésre
Elfogadom, hogy nevem, telefonszámom és email címem megadása a kapcsolatfelvételt szolgálja, azt a Granmed Rendelő illetékesén kívül más nem láthatja, harmadik félnek ki nem adható

×

Tisztelt Betegeink!

A Granmed Szakorvosi Rendelő működését az Önök és Munkatársaink biztonságát szem előtt tartva fokozatosan állítjuk vissza a koronavírus megjelenése előtti rendre. A maximális védelem érdekében az alábbiak vonatkozásában kérjük együttműködésüket:


Megértésüket köszönjük!


Granmed Szakorvosi Rendelő

Koronavírus-nyilatkozat letöltés